Firstbeat Hyvinvointianalyysi paljasti Raimon superpalautujaksi – Himos Trail -polkujuoksutapahtuma

Firstbeat Hyvinvointianalyysi paljasti Raimon superpalautujaksi

Raimo on superpalautuja – vuorotyöstä huolimatta

Vuorotyötä tekevä Raimo Lahtinen elää kuormittavaa arkea, sillä tämä polkujen virtuoosi tekee parhaimmillaan kymmenenkin yövuoroa putkeen sekä harrastaa ohessa runsaasti liikuntaa. Laitoimme miehen testiin, jossa Firstbeat Hyvinvointianalyysin avulla kartoitimme kehon kuormitustilaa ja kykyä palautumiseen.

Ensimmäiseen mittauspäivään Raimo lähti tiukasta työputkesta, joka näkyi Hyvinvointianalyysissa vahvana kuormittuneisuutena. Voimavarat kuitenkin kohenivat mittausjakson aikana ja palautumista tapahtui runsaasti.

– Mittaus vastasi hyvin omia tuntemuksiani. Jakson aluksi olin heikosti palautunut, mutta koin palautumiseni ja voimavarojeni kohenevan mittausjakson aikana – kahdesta yövuorosta huolimatta.

Vasta parisen vuotta sitten Himos Trail -tapahtumien myötä polkujuoksuun hurahtaneen miehen huipputuloksia Hyvinvointianalyysissa selittää huikea palautumisen laatu ja määrä unen aikana. Käytännössä Lahtisen nukahtaessa palautuminen alkaa heti ja jatkuu todella laadukkaana aamuun saakka vuorotyöstä ja epäsäännöllisistä aikatauluista huolimatta. Miten hän sen tekee?

– Runsaan liikkumisen ja sitä kautta hyvän fyysisen kunnon lisäksi nostan tärkeimmäksi rentoutumisen ennen nukkumaan menoa. Tätä pidettiin tärkeänä myös Hyvinvointianalyysin valmennuskeskustelussa. Käytännössä rentoudun tietokoneella surffaten, mutta istun kaukana ruudusta ja näyttö ei ole kirkas – sen uskon toimivan minulla.

Mittausjakso sisälsi esimerkiksi yhden aamukuudelta päättyneen työvuoron. Vuoron jälkeen Lahtinen rentoutui tunnin ajan aina kello seitsemään ja kävi unille vasta rentoutumisen jälkeen. Firstbeat Hyvinvointianalyysin tuloksissa tämä näkyi välittömänä nukahtamisen jälkeisenä laadukkaana palautumisena.

– Pidän myös huolta, että syön yövuorojen aikana normaalit ateriat ajatellen nukkumaanmenoa. Lisäksi teen kuormittavat harjoitukset aina riittävän kaukana nukahtamisajasta, jolloin keho ei enää käy kierroksilla.

Raimo Lahtinen mäkiharjoituksessa

Työkuormaansa nähden runsaasti liikuntaa mittausjaksolla harrastanut jämsäläinen pitää vahvuutenaan useiden eri lajien harrastamista. Tämä jakaa kuormitusta eri lihasryhmille ja harjoittelua voi palautumisen puitteissa tehdä enemmän.

– Kolme vuorokautta kestäneen Firstbeat Hyvinvointianalyysin aikana tein mäkivetoja juosten, nyrkkeilyä säkkiharjoituksena sekä uintitreenin. Uskon tämän tasoittavan rasitusta, kun vaihtelen lajeja tiuhaan. Kun toinen lihasryhmä rasittuu, niin toinen saa huilata. Olen myös huomannut selvää kehitystä juoksuvauhdeissa, kun olen nyt talven mittaan lisännyt treeneihin monipuolisuutta.

Ja toden totta. Firstbeat Hyvinvointianalyysin uusi Kuntotaso-ominaisuus kertoo, että Raimo on iän ja sukupuolen huomioivassa arvioinnissa ylivertaisessa kunnossa.

Mikäli haluat tutustua Firstbeat Hyvinvointianalyysiin tarkemmin, se onnistuu tästä linkistä:
www.firstbeat.com/fi/tyo-ja-hyvinvointi/hyvinvointianalyysi/

Tapahtumatarjouksena Firstbeat Hyvinvointianalyysi -20 % Himos Team Spirit -sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden jäsenille.