Juha Laitisella jäätävä 52 km Himoksen helteisillä poluilla – Himos Trail -polkujuoksutapahtuma

Juha Laitisella jäätävä 52 km Himoksen helteisillä poluilla

Laitinen ja Nokelainen kolmannessa nousussa.

Lapuan Virkiän kestävyysihme Juha Laitinen otti jo neljännen peräkkäisen voittonsa 52 kilometrillä ja ylsi toistaiseksi parhaaseen aikaansa 4.17.11 Himoksen helteisillä poluilla Jämsässä, vaikka mies veti viikko sitten Tahkolla triathlonin täysmatkan runsaassa yhdeksässä tunnissa.

-Jäi sen verran hampaankoloon takarenkaan hinkatessa triathlonissa, että olin täällä menopäällä.

Laitinen starttasi matkaan rinta rinnan Jämsän oman polkutykki Team VJ:n Jussi Nokelaisen kanssa, mutta ensimmäisen viiden kilometrin jälkeen kaksikon tiet erosivat.

-Vedin eka ylämäen reippaasti, mutta Jussi tuli perässä ja käväisi johdossakin. Kun tein saman tempun seuraavaan ylämäkeen, pääsin irti, selvitti Laitinen.

Hän kasvatti eron puolimatkaan mennessä yhdeksään minuuttiin. Kun ero kasvoi sen jälkeen tasaisesti, sitä oli maalissa lähes 18 minuuttia.

-Pistelin alun nykäysten jälkeen sellaista helppoa kovaa ja lopussa rutistin vielä kunnolla.

Laitinen debytoi Himoksella viisi vuotta sitten ja joutui tyytymään 26 kilometrillä yhdeksänteen sijaan Nokelaisen ollessa kolmas.

-Sen kokemuksen jälkeen panostin harjoittelussa polkujuoksuun niin juoksumatolla kuin Simpsiölläkin ja tulosta on tullut.

VJ:n esittelykengillä matkan taittanut mies uskoo kehittyneensä huimaksi ylämäkijuoksijaksi, kun hänen suosikkiharjoitteensa matolla on juoksu ylämäkeen ja sen jälkeen kaltevuuden pudotus ja menoksi.

-Nykyään pystyn ylämäen jälkeen juoksemaan kovaa, mikä on ilman muuta vahvuus.

Yhdeksän maratoniakin jo tänä vuonna juossut 40-vuotias Laitinen pitää Himos Trailia yhtenä suosikkitapahtumanaan mahtavan tunnelman ja loistavien järjestelyjen vuoksi.

-Pärjäsin taas hyvin järjestäjien huollon avulla, sillä omasta takaa oli mukana vain neljä geeliä.

Nokelainen yllättyi Laitisen menosta

Nykyisin Muoniossa lääkärinä toimiva Jussi Nokelainen kehui Laitisen suoritusta kuin hullua puuroa ja piti sitä jäätävänä näin kovassa helteessä.

-Paljon parempi juoksija voitti tänään. Itselläni oli raskasta, ja helle teetti ongelmia matkalla.

Nokelainen piti peräti 1730 nousumetriä käsittävää 52 kilometrin rataa yhtenä teknisimpänä polkujuoksuna koko Suomessa, sillä radalla on ylä- ja alamäkien lisäksi mutkittelevia pieniä ja isoja polkuja.

-Aivan upea tapahtuma, ja ilman muuta haluan jatkossakin tulla mukaan.

Nokelainen on lähdössä vuori- ja polkujuoksun MM-kilpailuihin, jotka järjestetään marraskuussa Thaimaassa.

-Parin rikkonaisen kauden jälkeen olen vetänyt ehjän vuoden, mihin on edesauttanut säännöllinen työaika.

Kolmanneksi nousi puolimatkan jälkeen kovaan vetoon intoutunut Lasse Huttunen, joka kuitenkin jäi kauaksi kärkikaksikon vauhdista.

Kaisa Kontro

Kaisa Kontrolle toinen voitto

Neljättä kertaa naisten 52 kilometrillä kilpaillut Petäjäveden Kaisa Kontro otti toisen voittonsa Himoksella, kun hän merkkautti loppuajakseen 5.45.21.

-Taktiikkana oli tänään juosta vaan sen minkä pääsee ja jaksaa sekä katsoa, mihin se riittää.

Voittoonhan se riitti, sillä kolmen vuoden takainen voittaja Team Raholan Niina Taimisto oli viiden kilometrin jälkeen puolitoista minuuttia perässä ja maalissa naisten ero oli yli 19 minuuttia.

-Harjoittelemaan en olisi näin kuumalla kelillä lähtenyt, mutta kilpailuihin lähdin. Onneksi metsässä oli vähän varjonpaikkaa ja aukeilla tuuli.

Kontro kertoi Himos Trailin muodostuneen hänelle perinteiseksi paikaksi helpon saavutettavuuden ja hyvien järjestelyjen vuoksi.

Toiseksi sijoittunut Taimisto kertoi tehneensä oman suorituksen ja antaneen Kaisan mennä menojaan.

-Oma suoritus oli paikallaan, sillä minulla ei ollut vaikeita hetkiä helteestä huolimatta.

Susanna Purhonen nappasi kolmannen sijan ohitettuaan ennen puolimatkaa Noora Ruokostenpohjan.